Ábrahám család

Gondolatok a nyolcadikról...


Retro számítógép - VIDEOTON TVC 64k+

Első számítógépem egy Videoton TV Computer volt. Kapcsolatom a számítógépekkel érdekesen indult. Korábbi hobbim az elektronika volt, abból is elsősorban a 80-as években egyre jobban terjedő digitális kapcsolások. A Rádiótechnika című folyóiratban indult egy egész éves cikksorozat, építsünk számítógépet címmel. Szerencsére végigvártam a cikksorozat végét, így derült ki, hogy ezen a területen kevés az elektronikai tudás, programozni is tudni kell. Mondanom sem kell, hogy a program nekem "kínai" volt, főleg, hogy gépi kódban kellett programozni. Ez abban az időben úgy nézett ki, hogy az assemblyutasítások ugyan le voltak írva, de a gépbe 0 - 255 terjedő számok sorozatát kellett bevinni.

Ekkor kezdtem el ismerkedni a programozással. Kezdésnek persze jött a Basic,majd az assembly. Írtam programokat a saját munkám könnyítéséhez, oktató és nyilvántartó programokat. Munkahelyem Commodore 64 gépet kaptam és erre készültek a programok. Később kaptam C64-re Oxford Pascal fordítót és így tovább bővült a megismert nyelvek száma. Érdekeltek a programnyelvek, volt köztük olyan egzotikus nyelv is, aminek nagy jövőt jósoltak, végül nem lett belőle semmi, ilyen volt például a Forth.

Amikor a Videoton kiárusította a számítógép készletét, ha jól emlékszem megszűnt a gyártása, ekkor sikerült vásárolni egy TVC 64k+ gépet. Nagyjából fél havi keresetemnek felelt meg az ára. A fényképen nem ez a gép látható, mert azt a gépet eladtam és később sikerült egy hibás TVC 32k gépet vennem, ezt megjavítottam és kissé átalakítottam. Ez a gép látható a képen, ma is megvan és működik.

tvc

1. ábra TVC 32k számítógép

címke

2. ábra A számítógép típus és gyári száma

Számomra ennek a gépnek az volt az előnye, amit mások hátránynak neveznek. Alig lehetett hozzá programot kapni. Tulajdonképpen úgy működött a dolog, hogy ha szükségem volt valamilyen programra, azt megírtam magamnak. Persze ez így enyhe túlzás, mert egy olyan közösség állt a TVC mögött, akik segítették egymást. Akit érdekel, szívesen figyelmébe ajánlom a szerintem legteljesebb TVC-vel foglalkozó oldalt. Engem Csúri Misi barátom beszélt rá a TVC-re és nem is bántam meg. Ma már szinte hihetetlen, hogy akkor a számítógép mellé teljes dokumentációt is adtak. Volt TVC hardver könyv, ahol a gép működése részletesen le volt írva és adtak még 30 lapból álló teljes kapcsolási rajzot is. Elektronikával foglalkozó embereknek valódi kincsesbánya volt ez a gép. Ahogy a képen is látható, minden áramkör kommersz TTL integrált áramkörökből lett kiépítve. Ez így teljesen más, mint egyetlen IC-be integrálva, ahogy pl. a ZX Spectrum-ba látható. Azért említem a Spectrumot, mert az szintén Z80 processzorral működött és a működéshez hasonló megoldásokat alkalmaztak. Ott a ROM, a RAM és a video áramkörök kivételével minden egyetlen IC-be lett integrálva.

Alkatrész oldal

3. ábra TVC alaplap alkatrész oldal

A programozáshoz hatalmas segítséget jelentett, hogy a gép mellé adták a BASIC ROM teljes doksiját, assembly listát és részletes magyarázatot. Akkoriban, ha az ember gyors és kis méretű programot szeretett volna írni, nem kerülhette ki az assembly programozást. Ennek során amit csak lehetett, ROM hívásokkal oldottunk meg, tulajdonképpen hasonló volt ez a windowsos programok API hívásához. Persze figyelni kellett a memória lapozásokat és általában a megszakítás rutin hívását kellett eltéríteni, majd ügyelni, hogy ugyanoda kerüljön vissza a vezérlés a rutin lefutása után. Nem tudom ma mit szólna ehhez egy vírusirtó, illetve tudom, folyamatosan szirénázna.

Bővítő portok

4. ábra TVC bővítő (expansion) slot és cartridge csatlakozó

A TVC legjobb tulajdonsága a bővíthetősége volt. Ekkoriban a számítógépek általában nem rendelkeztek közvetlen hozzáféréssel a rendszerhez. Volt ugyan valamilyen csatoló, de ez kimerült a program kazetták csatlakoztatásában. Itt feltétlenül meg kell említenem a TVC-s közösséget. Egy rendkívül segítőkész, önfeláldozó közösség volt, hiszen a 80-as évek végén és a 90-es évek elején még az Internet nem volt elérhető, a levelezőlisták leveleit is a postás hozta. Nem is beszélve arról, hogy a saját készítésű TVC újság sokszorosítása sem volt olyan egyszerű, mint ma. A fénymásoló ritkaságszámba ment, ha meg stencilezni akart valaki, az már önmagában gyanús volt. Ez talán megérne egy külön cikket.

Mivel a TVC forgalmazása hivatalosan megszűnt, ennek a közösségnek segítségével sikerült beszerezni olyan kiegészítőket, mint a VT DOS cartridge és a duál floppy egység. Ez idő tájt már lehetett találkozni IBM XT és AT számítógépekkel. Azonban az áruk vetekedett egy gépkocsi árával, így az átlag ember csak a nyálát csorgathatta utánuk. Ezért is volt komoly dolog, hogy a VT DOS szinte megegyezett az MS DOS 3.0 verzióval, így aki a TVC-t tudta DOS parancsokkal használni, az tulajdonképpen a PC-vel is tudott dolgozni. Ettől egy átlag munkahelyen valódi pc-gurunak számított az ember. A másik csodás tulajdonsága a TVC-nek, hogy a floppy lemezeket, ha 360 kbyte-ra volt formázva, akkor a PC tudta olvasni. A floppy-t az expansion slotra csatlakoztatott illesztőkártyával lehetett használni. Kettős meghajtóval forgalmazták, 5,25" lemezekkel dolgozott, ezeket a lemezeket lehetett PC kompatibilis 360 kbyte, vagy TVC és Enterprise formátum szerint 720 kbyte-ra formázni. VT DOS alatt lehetett használni Z80 Assembler fordítót, vagy Turbo Pascal-t. A Turbo Pascal forrás szinten kompatibilis volt az IBM PC-n futó Turbo Pascal fordítóval. Csak néhány kisebb eltérés volt a két rendszer között, ezek is elsősorban a megjelenítéssel (BGI interface) kapcsolatban. Ez a megoldás akár ma is megállná a helyét, hiszen a multi platformos rendszerek még ma sem teljesen problémamentesek.

A TVC-nek köszönhetem, hogy munkahelyemen a napi munkák segítésére célprogramokat tudtam írni, illetve a számítógépet hatékonyan tudtam használni. Ekkoriban már a munkahelyemen is IBM PC-t használtunk. Ezek a programok  Pascal nyelven készültek és a különböző nyilvántartások és statisztikák készítését segítették. Otthoni használatra az egyik legérdekesebb programom egy totózást segítő pascal program volt. Értékelte a csapatok eddigi teljesítményét, egymás elleni eredményeit és egyéb, a Sportfogadásban elérhető statisztikákat és ez alapján adott tippet, ezen kívül 20 oszlopig választható variációt készített. Jó kis játék volt, de sajnos csak annyira volt sikeres a totózásban, mint én. Vagyis, ha jött a papírforma, akár 10-11 találatot is adott, de sajnos ezzel legfeljebb a befizetett pénz jött vissza.

EPROM

6. ábra Eredeti EPROM modulok

A TVC fejlesztésének egyik hibája volt, hogy a 64k+ TVC Basic V2.2 nem volt teljesen kompatibilis a korábbi, TVC Basic V1.2 verziókkal. Ebből következett, hogy a ROM címek sem egyeztek, ezért a régebbi verzióra készült programok nem futottak a 64k+-os gépen. Csúri Misi említette, hogy olvasott olyan megoldásról, hogy az EPROM cseréjével meg lehet csinálni, hogy mindkét basic verzió elérhető legyen egy gépen és egy kapcsolóval átkapcsolható legyen. A korábban említett oldalon megtalálható az eredeti cikk, de akkor ezt mi nem tudtuk elérni, így maradt az agyalás. A probléma adott volt, ki kell olvasni mindkét ROM-ot és egy dupla méretű EPROM-ba be kell égetni. Azonban a ROM kiolvasása nem egyszerű, mert alaphelyzetben ez a memóriaterület nincs belapozva. Adott volt nekem a feladat. Nekem volt 64k+ gépem, Misinek meg régebbi 64k. Készítettem egy gépi kódú programot, ami ki tudta olvasni a ROM tartalmat és kiírta kazettára. Azonban ez csak a munka kisebb része volt. Az eredeti 8 kbyte-os EPROM helyett 16 kbyte-os EPROM-ba kellett beégetni a  Basic tartalmat, mégpedig úgy, hogy az alsó 8 kbyte a V1.2 a felső 8 kbyte a V2.2 verziót tartalmazza. A kapcsolóval pedig az EPROM kihajtott lábának H vagy L szintre állításával lehetett az alsó vagy felső 8 kbyte-ot kapcsolni. Én a biztonság kedvéért a kapcsoló prellmentesítésére egy 7400 IC-t kötöttem a kapcsolóra és erről kapcsoltam az EPROM-okat. Akkoriban EPROM égetéssel kevesen foglalkoztak és aki vállalta, az is nagyon drága volt. Ezért egyszerűbb és olcsóbb volt készíteni egy EPROM égetőt. Erről a cikk végén részletesebben írok. Végül is sikerült és mindkettőnknek átalakítottuk a gépét.

Ram-ok

7. ábra RAM modulok

Miután eladtam a TVC 64k+ gépemet az összes kiegészítővel és a programokkal együtt, ajánlottak egy működésképtelen TVC 32k gépet. Már akkor volt egy kis nosztalgiám a TVC után, ezért pár száz forintért megvettem a gépet. Mint kiderült, csak a szokványos hibája volt a gépnek, tápegység hiba és egy olyan hiba, ami egy kissé kókány megoldás volt, ez pedig a RESET gomb.

Reset

8. ábra A RESET "gomb"

A gép alsó műanyag háza fel volt hasítva és a műanyag nyelv megnyomásával egy fém lemez zárta össze az ónozott vezetősávot. Ha más csinálja, azt mondom: szegény agyhalott. Na mindegy, szóval a lemez el volt deformálódva és állandóan resetelte a procit. Ezen kívül a tápegysége is betegeskedett, de sikerült megjavítanom. A fenti képen látszik, hogy a RAM IC-k elütnek a környezetüktől. Történt, hogy kidobtak egy Commodore 64 számítógépet, mert elfüstölt a processzora. Ebből kitermeltem a használható dolgokat, többek közt a RAM IC-ket. Ezekkel felturbóztam a TVC-t, így lett a 32K gépből 64k. Mivel megvolt a hardver leírás és a kapcsolási rajzok, így megtaláltam, hol kell átvágni a fóliát és hol kell átkötni, így a processzor szépen látta a teljes memóriát.

A silány minőségű műanyag burkolat egyébként is kritikus pontja volt ennek az egyébként nagyszerű gépnek. Az áramköri lap tartós használat mellett melegedett és amint látszik, hűtésről nem gondoskodtak. A keletkezett hőtől a burkolat alja felpúposodott és hajlamos volt az alaplapot megfeszíteni, ami működési zavarokat okozott.

Tápegység

9. ábra Tápegység

A tápegység, tapasztalatom szerint, a TVC másik kritikus pontja volt. A fenti képen látható tápegységet is javítani kellett, és a három ledet már én építettem be, az eredeti tápegységben nem volt led. Az újonnan vásárolt 64k+ gépnek is tápegység hibája volt. Erről van egy sztorim. Hozzávetőleg egy hónapja használtam az új gépet, amikor fura dolgot tapasztaltam. A monitoron, illetve a televízión megjelenő kép széle időnként  fűrészfog szerűen összetört. Időszakosan jelentkezett a hiba. Ekkor levittem a legközelebbi Novotrade szervizbe, ahol természetesen nem jelentkezett azonnal a hiba, de hosszas rábeszélés után elvállalták a javítást. Néhány nap múltával visszamentem és ekkor közölték, hogy a hiba náluk sohasem jelentkezett, egyébként is a Videotonnal megszűnt a garanciális szerződésük, hozzájuk többet ne is vigyem a gépet, mert nem vállalják. Végül adtak egy jótanácsot, ha kimentem, az épület mellett van egy kuka, oda dobjam be a TVC-t.

Tápegység felirat

10. ábra Tápegység adatlapja

Végül úgy határoztam, mivel sem javíttatni nem tudom, és még egy nyomorult oszcilloszkópom sincs, járatom amíg a hiba véglegesen be nem áll. No ez meg is történt, se kép, se hang. Ezután már elkezdtem méregetni. A baj oka azonnal meg is lett, nem volt tápfeszültség. Szerencsére, ahogy a képen látszik, a tápegység a Videoton televíziók kapcsolóüzemi tápegységének átalakított változata, ezért alkatrészt is lehetett hozzá beszerezni. Egy ismerősöm segítségével, akinek volt szkópja, megtaláltuk a hibát, a TDA 1060 IC 8-as lábára kötött kondenzátor volt zárlatos. A filléres alkatrész cseréje után a hosszú ideig tökéletesen működött.

Táp alkatrész oldal

11. ábra Tápegység áramköri lap, alkatrész oldal

Ahogy korábban említettem, készítettem a TVC-hez EPROM égetőt. Az égetőhöz a szalagkábelen keresztül csatlakozott  a csatolókártya, ami 8255 párhuzamos periféria illesztő IC-t és buffer IC-ket tartalmazott. A Mikrovilág című folyóiratban megjelent Tombor Márton Eprom égető TVC-hez című cikke, először ezt akartam megépíteni, de sajnos valami hiba lehetett a leírásban, mert nálam nem akart rendesen működni, Vettem egy nagy levegőt és elhatároztam, építek saját égetőt. Ehhez alapnak jó volt a korábban említett cikk és áttanulmányoztam a Rádiotechnika-ban megjelent Eprom égető C16 számítógépre cikksorozatot. Végül a két cikk alapján és a Madarász László uP hobby című könyve, amiben részletesen megtalálható a 8255A leírása, végül is elkészült az égető. Ezután jött az újabb nagy falat, kellett szoftver is a vas alá. Ha lett volna Internet, könnyű dolgom lett volna. Így azonban maradt a könyvtár (műszaki) és a korábban évfolyamok szerint megőrzött Rádiotechnika, aminek egyes számaiban mellékletként jelentek meg EPROM adatlapok.

Eprom égető

12. ábra Saját készítésű EPROM égető

Ezekből sikerült kigyűjteni a szükséges adatokat. Az elkészült égetővel 2716-tól 27256-ig terjedő EPROM-okat lehetett égetni. Az égető programja assemblerben készült, és menüvel, kazettás beolvasó modullal együtt összesen 1900 byte hosszú volt. Ezzel sikerült két TVC-t átalakítani kettős op.rendszerűre.

Eprom égető alkatrész oldal

13. ábra EPROM égető áramköri lap, alkatrész oldal

Később, hogy az elektronika hobbim is ki legyen elégítve, készítettem egy 8*16 ledből álló fényújságot, ami egy EPROM tartalmát írta ki. Ehhez kellett írni grafikus szerkesztő programot, természetesen ezt is assemblerben. Nagyon pofásra sikeredett.

Visszagondolva ezekre az időkre, elmondhatom, ekkor voltam a hobbim csúcsán. Készítettem saját tervezésű áramköröket, írtam hozzá vezérlő programokat és mindez hibátlanul működött.

Szép idők voltak és mindezt a TVC-nek köszönhetem.

 Fel
visszaolvasói hozzászólások :Dátum 2022-09-19: Idő :07 : 25 PM

Actiosy : daily cialis online Frankly, the HealthyMale website falls short in this area

Dátum 2021-05-25: Idő :09 : 26 PM

Sanyi : Olvasmányos leírás!
Gyere be a Facebook TVC csoportjába, szívesen látnánk magunk között!

Dátum 2021-02-24: Idő :04 : 58 PM

ewoxmubewoib : [url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/]Amoxil Dose For 55 Pounds[/url] 18 rnw.ifaf.papush.hu.ure.jc http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Dátum 2021-02-24: Idő :04 : 40 PM

uoyuusona : [url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/]Amoxicillin 500mg[/url] Buy Amoxicillin pud.ulfx.papush.hu.syb.im http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Dátum 2020-09-15: Idő :04 : 53 PM

oxqibes : [url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin per.ehcr.papush.hu.cra.xc http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Dátum 2020-09-15: Idő :04 : 31 PM

efaropuboy : [url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Buy Amoxicillin Online[/url] Amoxil Causes Gallstones dcq.jjpp.papush.hu.jvj.al http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Dátum 2020-01-16: Idő :09 : 50 AM

alulesapeq : [url=http://mewkid.net/who-is-xandra/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin Online Without Prescription ego.xuwr.papush.hu.ufj.ev http://mewkid.net/who-is-xandra/

Dátum 2020-01-16: Idő :09 : 18 AM

amesuqane : [url=http://mewkid.net/who-is-xandra/]Buy Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin 500mg kyz.wfjr.papush.hu.ljn.jn http://mewkid.net/who-is-xandra/

Dátum 2019-03-30: Idő :06 : 18 AM

KelFurf : Viagra Umsatz 2010 [url=http://viacheap.com]viagra[/url] Siti Sicuri Per Acquistare Cialis Generico Valtrex Coupons Online Lowpricenonprescriptionviagra El Cialis Es Bueno

Dátum 2019-03-06: Idő :12 : 32 PM

KelFurf : Fluoxetine In Germany Propecia Ot Proscar [url=http://buyonlinecial.com]cialis from canada[/url] Levaquin Best Website In Internet Mastercard

Dátum 2018-12-31: Idő :04 : 55 AM

Elladunny : Zithromax Children Dosage Crushable Amoxicillin [url=http://4nrxuk.com]viagra pharmacie[/url] Levaquin Medication Worldwide

Dátum 2018-12-16: Idő :03 : 45 PM

ally car loan : [url=http://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-15: Idő :08 : 07 AM

car title loans : [url=http://autoloan72months.com/]dcu auto loan[/url]

Dátum 2018-12-15: Idő :12 : 12 AM

1.99 auto loan : [url=https://autoloan72months.com/]car loan[/url]

Dátum 2018-12-14: Idő :10 : 06 PM

car loans guaranteed : [url=https://autoloan72months.com/]fast auto loans[/url]

Dátum 2018-12-14: Idő :12 : 19 PM

new car loan : [url=http://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-14: Idő :07 : 04 AM

car title loans : [url=https://autoloan72months.com/]wells fargo auto loans[/url]

Dátum 2018-12-14: Idő :05 : 36 AM

used car loan rates : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-12: Idő :04 : 56 AM

united auto credit : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-11: Idő :11 : 09 PM

auto loan : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan[/url]

Dátum 2018-12-10: Idő :06 : 36 PM

best auto loan rates : [url=http://autoloan72months.com/]used auto loan[/url]

Dátum 2018-12-10: Idő :09 : 11 AM

used car loan rates : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-09: Idő :09 : 37 PM

suntrust auto loan : [url=https://autoloan72months.com/]72 month auto loan[/url]

Dátum 2018-12-09: Idő :02 : 42 AM

new car 0 financing : [url=http://autoloan72months.com/]72 month auto loan[/url]

Dátum 2018-12-07: Idő :08 : 38 PM

bad credit auto loans : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-07: Idő :07 : 05 PM

car loan : [url=https://autoloan72months.com/]72 month auto loan[/url]

Dátum 2018-12-07: Idő :09 : 14 AM

car financing deals : [url=http://autoloan72months.com/]72 month auto loan[/url]

Dátum 2018-12-07: Idő :04 : 21 AM

vehicle loan : [url=https://autoloan72months.com/]auto loan 72 months[/url]

Dátum 2018-12-07: Idő :03 : 07 AM

cheapest car loans : [url=https://autoloan72months.com/]72 month auto loan[/url]

Dátum 2018-10-11: Idő :10 : 09 PM

Acexgugcrype : Torsion bras de quelqu_un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-contre-indication/

Dátum 2018-09-27: Idő :01 : 22 PM

Acexgugcrype : Pression arterielle est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/peut-on-acheter-cialis-sans-ordonnance-en-pharmacie/

Dátum 2018-07-19: Idő :03 : 59 PM

AlbertFax : The prostate gland is an essential portion of a male_s reproductive :. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The men_s prostate is situated just before the rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.Prostate infection, often known as prostatitis, is among the most common prostate-related problem in men younger than 55 years old. Infections in the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common of all types of prostate infection. It is due to bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition of a particular defect within the gland and the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be caused by trauma for the urinary tract or by infections received from other regions from the body. A patient may experience testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal with the prostate defect accompanied by the utilization antibiotics and NSAIDs to help remedy the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of prostatitis cases_ however, researchers have not even to create what causes these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and heavy lifting may cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a proper diet is important. These are some with the things you can do to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for overall health and this will also maintain your urinary track clean.

2. Some studies suggest that several ejaculations each week will assist you to prevent prostate type of cancer.

3. Eat steak without excess. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef every week will raise the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most critical measure to take to be sure a proper prostate is to choose regular prostate health screening. If you are forty years and above, you should select prostate examination one or more times per year.

Dátum 2015-07-28: Idő :06 : 41 PM

Mózs József : Örültem az írásodnak.Sok közöm volt a tvc-hez mint a vidi fejledztőmèrnöke.Hihetetlen feladatokst tudtunk rajta megoldani.
A hang rèszèt Angliàban àtterveztem egy berendezésorientált icre,amivel működött.Tetejére

Véleményed...Neved: (Szükséges)

Email címed : (szükséges, ha szeretnéd, hogy a szerző válaszoljon)

Üzeneted :

Írd be az összeget 13 + 13 =
Vissza a főoldalra
Kezdőlap